freeapog130@gmail.com

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ "Α"

Μία ακόμη δικαστική δικαίωση για τους εργαζόμενους της Απογευματινής, καθώς απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα, που είχε καταθέσει  η διοίκηση της επιχείρησης , ουσιαστικά σε βάρος μας  και τα οποία είχαν συζητηθεί στις 2 Φεβρουαρίου.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ειδικότερα ότι το αίτημα του διευθύνοντος συμβούλου της "Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ" Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου να στερηθεί από τους εργαζόμενους η δυνατότητα διεκδίκησης των δεδουλευμένων μας με κάθε νόμιμο μέσο, είναι αβάσιμο και απορριπτέο. Εγινε αντίθετα αποδεκτή η κύρια παρέμβαση των εργαζόμενων  με το ιδιαίτερα σημαντικό σκεπτικό του δικαστηρίου  ότι  η επιχείρηση δεν βρίσκεται  στην πραγματικότητα σε κατάσταση παύσης πληρωμών.

Το δικαστήριο δηλαδή μπήκε στην ουσία της αίτησης πτώχευσης και έκρινε πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παύσης πληρωμών.

Για αυτό και δεν έγινε δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της επιχείρησης (όπως και δύο φορές είχε απορριφθεί το Νοέμβριο και το Φεβρουάριο το αντίστοιχο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής εις βάρος των εργαζόμενων).

Οι εργαζόμενοι δια των συνηγόρων μας αποδείξαμε με την κύρια παρέμβαση μας, προσκομίζοντας στοιχεία αλλά και με μαρτυρικές καταθέσεις, ότι στόχος της "Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ" με την αίτηση πτώχευσης ήταν να μας εξοντώσει οικονομικά, προκειμένου να αποχωρήσουμε οικειοθελώς και να παραιτηθούμε από τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις που νόμιμα δικαιούμαστε. Με άλλα λόγια, να μας πετάξει στο δρόμο.

Η νέα αυτή δικαστική νίκη μας δείχνει ότι η μεθόδευση αυτή της ιδιοκτησίας, αποκλειστικά εις βάρος των εργαζόμενων, δεν μπορεί να περάσει έτσι απλά. Δείχνει ότι οι εργαζόμενοι έχουμε και το πνεύμα και το γράμμα του νόμου στο πλευρό μας. Δείχνει επίσης ότι τα στοιχεία και η επιχειρηματολογία μας είναι ισχυρά, πολύ απλά γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας. Χαιρετίζουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης, και περιμένουμε πλέον την απόφαση επί της αίτησης πτώχευσης, με την πεποίθηση  ότι και πάλι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη.

Θα κινηθεί η ΕΣΗΕΑ κατά των ατομικών συμβάσεων; - Επείγουσα έκκληση προς την ΕΣΗΕΑ της εκπροσώπου των συντακτών του "Έθνους"

Δραματική είναι η έκκληση που απευθύνει η εκπρόσωπος των συντακτών στο "Έθνος" προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που συνεδριάζει σήμερα. Στο επίκεντρο οι ατομικές συμβάσεις που προωθεί ο Φώτης Μπόμπολας στο συγκρότημα του "Έθνους" με μειώσεις μισθών. Αποκαλυπτικά τα όσα λέει η συνάδελφος. Το ερώτημα είναι, θα βρούν λίγο χρόνο τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να ασχοληθούν με το τσουνάμι των ατομικών συμβάσεων στα ΜΜΕ; Ή θα ασχολούνται μόνο με την προεκλογική περίοδο και τις συμμαχίες τους; Εν πάσει περιπτώσει συνδικαλιστές λέγονται. (ακόμη). Γιατί αν αφήσουν να περάσουν οι ατομικές συμβάσεις στο 'Εθνος, τότε με μεγάλη ευκολία η επόμενη σύμβαση που θα περάσει, θα είναι η ατομική των 600 ευρώ μεικτά, για όποια θέση θέλουν οι εκδότες και σε όποια τους επιχείρηση θέλουν. Αυτό δεν ζητάνε εξάλλου από την κυβέρνηση; Το ξεχάσανε κιόλας τα μέλη της ΕΣΗΕΑ;


ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οφείλω να σας ενημερώσω ότι χθες δόθηκαν σε μέλη της ΕΣΗΕΑ που εργάζονται στο ατελιέ των εφημερίδων ΕΘΝΟΣ και ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ατομικές συμβάσεις για να τις υπογράψουν.
Οι ατομικές συμβάσεις δόθηκαν σε μέλη της Ένωσής μας (διορθωτές και καλλιτεχνικούς συντάκτες) και όχι μόνο σε μέλη της ΕΠΗΕΑ όπως σκοπίμως απέκρυψε η διεύθυνση προσωπικού της επιχείρησης, κατά την χθεσινή επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος της Ένωσής μας κ. Σόμπολος μετά τις πολλαπλές τηλεφωνικές επαφές που είχαμε χθες για το θέμα.
Επειδή ένα πρόβλημα υγείας με αποτρέπει να μετακινηθώ δεν μπορώ να βρίσκομαι στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ για να σας ενημερώσω και δια ζώσης, θα παρακαλούσα τα εξής:



1. Να εκδοθεί οδηγία-ανακοίνωση προς τα μέλη της ΕΣΗΕΑ να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις και να εξηγείται στους συναδέλφους τι προτείνει η επιχείρηση.
2. Να καταγγελθεί η εργοδοσία και να γίνει άμεσα παρέμβαση ώστε να σταματήσει η απόπειρα υπογραφής ατομικών συμβάσεων.
3. Να κληθεί προς ενημέρωση στο σημερινό ΔΣ ο προϊστάμενος του ατελιέ και μέλος της Ενωσής μας (υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές με τον συνδυασμό Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία) Αντ. Δεληγιάννης, ο οποίος σίγουρα θα έχει πληρέστερη εικόνα για τους συντάκτες που κλήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις και το περιεχόμενο της σύμβασης.
4. κλιμάκιο του ΔΣ να επισκεφθεί το ΕΘΝΟΣ και να ενημερώσει τους συντάκτες οι οποίοι είναι αναστατωμένοι.
5. Αν είναι δυνατόν να με καλέσετε σε τηλεφωνική επικοινωνία μέσω ανοιχτής ακρόασης την ώρα της συνεδρίασης για να μπορέσω να σας ενημερώσω.
Σήμερα οι εφημερίδες λόγω της αργίας της πρωτομαγιάς εργάζονται σαν Παρασκευή, δηλαδή πρωί. Η εργοδοσία πιέζει να υπογραφούν σήμερα οι ατομικές συμβάσεις που καταστρατηγούν κάθε εργασιακό δικαίωμα, και σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο έχει ημερομηνία 1η Απριλίου ώστε να θεωρηθεί ότι οι συμβάσεις ισχύουν από τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι η παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ πρέπει να είναι άμεση και χωρίς καθυστέρηση χρόνου, καθώς οι συντάκτες θα έχουν φύγει μέχρι τις 3 το μεσημέρι, πιθανώς έχοντας πιεστεί να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Αν κρίνετε σκόπιμο ίσως θα ήταν καλό μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τη φυσική τους παρουσία στο ΕΘΝΟΣ να παρέμβουν πριν το μεσημέρι ώστε να αποτραπεί η υπογραφή παράνομων συμβάσεων και να στηριχθούν οι συντάκτες.

Η εκπρόσωπος των συντακτών ΕΘΝΟΥΣ και ΕΘΝΟΥΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ

Ιωάννα Ηλιάδη

Πηγή: GreekTv

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Νέα καταδίκη του εκδότη της "SPORTIME" Κ. Κυριακόπουλου!

 

 η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:
 
     Καταδικάστηκε σήμερα (15-4-2011) στο Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε φυλάκιση 73 συνολικά μηνών και χρηματική ποινή 27.300 ευρώ ο εκδότης της εφημερίδας «SPORTIME», Κ. Κυριακόπουλος για μη καταβολή δεδουλευμένων στους δημοσιογράφους της εφημερίδας.
      Πρόκειται για μια ακόμα απόφαση κατά του συγκεκριμένου εργοδότη, που δικαιώνει τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, οι οποίοι βίωσαν την αδικία από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την οικονομική εξαθλίωση. Με την απόφαση αυτή αναγνωρίζεται πανηγυρικά η ενοχή ενός εργοδότη, ο οποίος έχει ταλαιπωρήσει ηθικά και οικονομικά πολλούς εργαζόμενους.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Πτώχευση «στημένη» με ψεύτικα στοιχεία!



Με τρανταχτές αποδείξεις, γραπτά στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις-καταπέλτες, οι εργαζόμενοι της «Απογευματινής», που εδώ και έξι μήνες δίνουμε σκληρή μάχη ενάντια στη μεθόδευση πτώχευσης της ιστορικής εφημερίδας, καταρρίψαμε στη σημερινή συζήτηση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, όλα τα ψεύδη του εργολάβου και εκδότη, Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου.
Στο δικαστήριο αποκαλύφθηκε ειδικότερα ότι ο γνωστός επιχειρηματίας κ.Σαραντόπουλος ζητά να πτωχεύσει την «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ» επικαλούμενος ψευδή στοιχεία και έχοντας φροντίσει η εφημερίδα να μην διαθέτει την παραμικρή πτωχευτική περιουσία. Μόνος στόχος: να ξεφορτωθεί τους εργαζόμενους χωρίς φράγκο, αλλά και να έχει ανοιχτό το ενδεχόμενο για «παιχνίδια» με τον τίτλο...
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποδείχθηκε καταρχήν ότι η εταιρεία «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ» δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο (πέραν μερικών απαρχαιωμένων υπολογιστών και παμπάλαιων γραφείων μηδενικής αξίας). Αλλά και ότι τα διαφημιστικά έσοδα που υποτίθεται ότι οφείλονται στην «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ» από διαφημιστικές εταιρείες έχουν εκχωρηθεί σε θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας ήδη από το Μάρτιο του 2010 (κατά «διαβολική σύμπτωση» από τη στιγμή που η «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ» σταμάτησε να πληρώνει τους εργαζόμενους). Δηλαδή όλο αυτό το διάστημα που ο κ.Σαραντόπουλος επικαλούνταν ότι η επιχείρηση δεν λάμβανε λεφτά από διαφημίσεις για αυτό και δεν μας πλήρωνε, διαφημιστικά έσοδα υπήρχαν αλλά δεν έμπαιναν στο ταμείο της επιχείρησης... Και όχι μόνο αυτό, αλλά επιπλέον στην αίτηση πτώχευσης ψευδώς δήλωνε οφειλές προς την επιχείρηση από τρίτους ύψους άνω των τριών εκατομμυρίων, παρόλο που τα χρήματα αυτά τα είχε ήδη εκχωρήσει, και άρα δεν αποτελούν πτωχευτική περιουσία.
 
Οι εργαζόμενοι δια των δικηγόρων μας αμφισβητήσαμε συνεπώς ευθέως τα οικονομικά μεγέθη που επικαλείται η επιχείρηση, πολλώ δε μάλλον που από στοιχεία προκύπτει ότι εντός της εφημερίδας είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια «μαύρο ταμείο» » με αποτέλεσμα έσοδα της Απογευματινής να καταλήγουν σε προσωπικούς λογαριασμούς της οικογένειας Σαραντόπουλου. Σχετικά διεξάγεται μάλιστα έρευνα για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μετά από καταγγελία των εργαζομένων και την κατάθεση στοιχείων εγγράφων, τα οποία αποδεικνύουν όχι μόνο εκροές χρημάτων από το ταμείο της επιχείρησης, αλλά και ύποπτες μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ off shore εταιρειών και στελεχών της διοίκησης της «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ».
 
Άλλωστε και ο ίδιος ο μάρτυρας που κατάθεσε στο Δικαστήριο υπέρ της επιχείρησης, ο οποίος, είχε αναλάβει να συντάξει έκθεση για τα οικονομικά στοιχεία της εφημερίδας, δεν μπόρεσε να δώσει απαντήσεις ακόμη και στα πλέον απλά και εύλογα ερωτήματα.
Πως για παράδειγμα ενώ η επιχείρηση στην αίτηση πτώχευσης υποστηρίζει ότι η εφημερίδα «έμπαινε μέσα» 200.000 ευρώ το μήνα, ο οικονομικός διευθυντής της «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ» Αρίστος Κυπεντζόγλου σε έγγραφο με την σφραγίδα της επιχείρησης και την υπογραφή του τον Μάϊο του 2010 έκανε λόγο για μικρό έλλειμα της τάξης των 60.000 ευρώ; Ποσό το οποίο μάλιστα τον επόμενο μήνα ισοσκελίστηκε, καθώς η ιστορική «Απογευματινή» τον  Ιούνιο του 2010 είχε έσοδα από ισολογισμούς 900.000 ευρώ!
 
Κατά τη διαδικασία αποκαλύφθηκε επομένως τόσο με στοιχεία όσο και με μαρτυρικές καταθέσεις ότι τον Οκτώβριο του 2010 οπότε και ανεστάλη η έκδοση της εφημερίδας για να κατατεθεί την 1η Νοεμβρίου η αίτηση πτώχευσης, η Απογευματινή αποτελούσε μία απολύτως βιώσιμη επιχείρηση, η οποια είχε στο σύνολο τους μόνο διακανονισμένες οφειλές, πλην των οφειλομένων σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία.
 
Γιατί τότε ο εύρωστος οικονομικά κ.Σαραντόπουλος επέλεξε την οδό της πτώχευσης; Διότι η εφημερίδα δεν είχε πλέον να προσφέρει κάτι στο επιχειρηματικό του status ως εργολάβου, και διότι θέλησε να απαλλαγεί από τις οικονομικές του υποχρεώσεις κυρίως προς τους εργαζόμενους, χωρίς να καταβάλλει ούτε ένα ευρώ Σε αυτό το σχέδιο εντασσόταν και η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 δεκαπέντε ημέρες πριν το «λουκέτο» και μετά την απόρριψη της αίτησης δανείου από την Εθνική Τράπεζα, δάνειο το οποιο υποτίθεται είχε ως στόχο να λάβει η επιχείρηση με την υπαγωγή της στο άρθρο 99. Όσο για τον τίτλο «Απογευματινή»; Είναι ενεχυριασμένος στην Εθνική Τράπεζα, ως εκ τούτου δεν αποτελεί μέρος της πτωχευτικής περιουσίας, ενώ Κύριος οίδε τι άλλα σχέδια είχε επ αυτού ο κ.Σαραντόπουλος...
 
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Πλέον περιμένουμε να μιλήσει και η Δικαιοσύνη. Και ελπίζουμε ότι στο τέλος αυτή η πρωτοφανής και προφανής απόπειρα «φεσώματος» των εργαζόμενων (αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων) από έναν πλούσιο επιχειρηματία, ο οποίος φρόντισε να αφήσει άνευ πτωχευτικής περιουσίας το μαγαζί του, δεν θα περάσει.
 
 
Ευχαριστούμε τους δικηγόρους μας Μαργετίνα Στεφανάτου και Απόστολο Τσαλαπάτη και Μάκη Σωτηριάδη οι οποίοι ετοίμασαν τις παρεμβάσεις των εργαζόμενων κατά της πτώχευσης. Κύρια παρέμβαση κατά της πτώχευσης της Απογευματινής έκανε και ο δικηγόρος του Ιδρύματος Μπότση κ. Κουνέλης. Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των εργαζόμενων έκαναν εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ η Χρύσα Σαλαβράκου εκ μέρους της ΕΠΗΕΑ ο Δημήτριος Κλοκωτάρας και εκ μέρους της ΕΤΙΠΤΑ η Κατερίνα Φλίνου.  Ως μάρτυρες υπέρ των εργαζόμενων κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος και η διευθύντρια της «Α» Γιώτα Αντωνοπούλου, η οποία υπήρξε και πραγματικός καταπέλτης. 

Εργαζόμενοι στην «Απογευματινή»
 
 

Συντονιστείτε! Στις 18.30 η εκπρόσωπος των συντακτών της "Α" θα μιλήσει για όλα στην εκπομπή του Βασίλη Κουφόπουλου στον ΣΚΑΪ 100.3.

Σε λίγα λεπτά θα ενημερώσουμε αναλυτικά για όλες τις εξελίξεις από τη σημερινή δίκη.

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Έφθασε η ώρα της κρίσης για την "Απογευματινή" και τον Κ.Ι.Σαραντόπουλο


 

     Στο κτίριο 6 της πρώην Σχολής Ευελπίδων κρίνεται αύριο (Τετάρτη 13/04) το πρωί το μέλλον της εφημερίδας "Απογευματινή", των αποζημιώσεων των εργαζομένων, καθώς και των οφειλούμενων από τον Ιούλιο του 2010 δεδουλευμένων.
Το δικαστήριο θα εξετάσει την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η εταιρεία "Εκδόσεις Απογευματινή Α.Ε.", καθώς και τις θέσεις των εργαζομένων.
     Υπενθυμίζεται ότι προ μηνός οι εργαζόμενοι καταθέσαμε στο δικαστήριο φάκελο με στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν - το προφανές - πως ο Κώστας Σαραντόπουλος ήταν και είναι ο μοναδικός μέτοχος, ιδιοκτήτης και εκδότης της εφημερίδας "Απογευματινή".
Το ρόλο του Κ. Σαραντόπουλου επιβεβαίωσε ενώπιον του δικαστηρίου και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ο οποίος στα ερωτήματα της έδρας "ποιόν γνωρίζει η ΕΣΗΕΑ ως  ιδιοκτήτη της εφημερίδας" και "με ποιόν συνομιλούσε όλο αυτό το διάστημα της κρίσης", απάντησε ξεκάθαρα και με το κύρος του προέδρου της ΕΣΗΕΑ πως ο μόνος πραγματικός μέτοχος είναι ο Κωνσταντίνος Ι. Σαραντόπουλος. 

     Οι εργαζόμενοι δηλώνουμε ότι θα δώσουμε και αυτή τη μάχη Όρθιοι. Ας είναι πάντες βέβαιοι πως όλο αυτό το - πραγματικά επώδυνο, από την οικονομική και ψυχολογική σκοπιά, για εμάς - χρονικό διάστημα κανείς μας δεν καθόταν με σταυρωμένα χέρια και τα στοιχεία που προέκυψαν από το ...ρεπορτάζ μας θα συζητηθούν και θα προκαλέσουν αίσθηση. Δεσμευόμαστε να σας ενημερώσουμε πολύ σύντομα σχετικά με τα παραπάνω, και επιφυλασσόμαστε να πραγματοποιούμε τακτικές αναρτήσεις για κάθε νεώτερη εξέλιξη, ιδίως αυτά τα κρίσιμα εικοσιτετράωρα, μέσα από το ιστολόγιό μας.
    Καλούμε συναδέλφους, και όχι μόνο, να σταθούν στο πλευρό μας, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως η αλληλεγύη είναι το πιο ισχυρό μας όπλο. 

Ο αγώνας για τα αυτονόητα δε μπορεί παρά να είναι Δίκαιος. 


Εργαζόμενοι στην "Απογευματινή"




 

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ ΣΤΙΣ "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ" ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ


ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΕΙΣ 




ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

  Στα πλαίσια της 4ήμερης απεργίας της ΕΣΗΕΑ και της Διασωματειακής Επιτροπής:
  • Πέμπτη 7/4: όλοι στις απεργιακές περιφρουρήσεις σε κάθε επιχείρηση.
  • Παρασκευή 8/4: όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι μπροστά στην ΕΣΗΕΑ και στο απεργιακό συλλαλητήριο στη Βουλή και στο Υπουργείο Απασχόλησης. 
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Όλοι αύριο το πρωί στις απεργιακές περιφρουρήσεις



Είμαστε σε πόλεμο. Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε πολλές «αψιμαχίες» σε χώρους δουλειάς με θύματα δεκάδες συναδέλφους που απολύθηκαν, (ακόμη και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι) όπως στις Αττικές Εκδόσεις, στην ΙΜΑΚΟ στο ΣΚΑΙ… Σε άλλους χώρους δουλειάς οι εργοδότες απαιτούν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών, συνεχίζοντας το παράδειγμα του ΣΚΑΙ. Αλλού μειώνουν ή κόβουν τα κυριακάτικα. Αλλού περιμένουν μήνες να πληρωθούν…Η λίστα με τις εργοδοτικές επιθέσεις δεν έχει τελειωμό. Απλά περιγράφει μια εικόνα που όλοι μας την ξέρουμε και τη βιώνουμε καθημερινά. Η ουσία είναι ότι οι εργοδότες τα θέλουν όλα. Το «κερασάκι στη τούρτα» είναι ότι οι εργοδότες απαιτούν να υπογράψουμε συλλογική σύμβαση με μειώσεις 15% σε όσους παίρνουν πάνω από 1200 ευρώ μικτά, και θέλουν να έχουν το ελεύθερο για όσες απολύσεις προγραμματίσουν να κάνουν.

Σε αυτόν το πόλεμο που μας έχουν κηρύξει μία είναι η απάντηση. Η απεργία που έχει εξαγγείλει το διασωματειακό στις 7-8-9 και 10 Απριλίου. Δεν χωράνε τώρα μεμψιμοιρίες. Τώρα είναι η δική μας ώρα. Να δείξουμε ότι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ μπορούν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους και να βάλουν φρένο σε αυτήν την επίθεση. Τώρα είναι η ώρα για τον κάθε ένα από εμάς να διαλέξει μεριά. Με την αξιοπρέπεια και την αντίσταση ή με την υποβάθμιση της ζωής και της δουλειάς μας.

Εμείς λέμε ότι μπροστά μας υπάρχει ένας μόνο δρόμος. Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να ξεπεράσουν τους φόβους, την (σωστή τις περισσότερες φορές) κριτική για τις αδράνειες και τα ξεπουλήματα των σωματείων μας και να βγούμε όλοι μαζί στο δρόμο και στην απεργία.

Να οργανώσουμε όλοι μαζί μια απεργία που να στείλει το μήνυμα και στην εργοδοσία αλλά και στις συνδικαλιστικές μας ηγεσίες ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε αν δεν πάρουν πίσω τις επιθέσεις τους. Η απεργία μας χρειάζεται οργάνωση από τα κάτω και περιφρούρηση. Δεν μπορούμε ένα τόσο σημαντικό αγώνα να τον εκχωρήσουμε απλά στις ηγεσίες μας. Χρειάζεται να τον πάρουμε στα χέρια μας για να οργανωθεί και να είναι αποτελεσματικός.

Γι’ αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους στις περιφρουρήσεις που οργανώνουμε την ΠΕΜΠΤΗ 7 Απρίλη σε μια σειρά από χώρους:


Στον ΔΟΛ στις 8πμ

Στις ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ στις 8πμ

Στον ΣΚΑΙ στις 6πμ

Στον ΠΗΓΑΣΟ στις 8 πμ

Μετά το τέλος των περιφρουρήσεων συγκεντρωνόμαστε όλοι στην ΕΣΕΗΑ για την οργάνωση των απογευματινών περιφρουρήσεων και της επόμενης ημέρας

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ Απεργών και Απεργιακών Επιτροπών

(Το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΠΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ, συγκροτήθηκε την Τρίτη 5 Απριλίου στην ΕΣΗΕΑ από δεκάδες συναδέλφους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Απεργιακής Επιτροπής του ΔΟΛ. Συζητήσαμε όλοι μαζί και αποφασίσαμε να πάρουμε την πρωτοβουλία για να ξεκινήσουμε την οργάνωση της απεργίας και της περιφρούρησης της από τα κάτω, από απλούς συναδέλφους. Δημιουργούμε κέντρο αγώνα στο Κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) που οργανώνει τις ανάγκες της περιφρούρησης. Προφανώς θα συντονιζόμαστε με το Διασωματειακό και τα επιμέρους σωματεία που κινητοποιούνται για την περιφρούρηση και της επιτυχία της απεργίας.)

Για τις οργανωτικές ανάγκες δημιουργήθηκε και το blog apergiamme.wordpress.com η διαχείριση του οποίου θα γίνεται από το κέντρο αγώνα στην ΕΣΗΕΑ.

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Κεφάλαιο "Αποκαλύψεις" - Οι εργαζόμενοι μιλούν για τη συγκάλυψη ενός εργασιακού εγκλήματος


Η υπομονή, τα όριά της και η ανεργία

«Κάντε υπομονή, παιδιά, βάλτε πλάτη να βγάλουμε την εφημερίδα. Περιμένουμε να εγκριθεί ένα δάνειο και τότε θα πληρωθείτε όλοι».
Το παραμύθι (γιατί περί παραμυθιού επρόκειτο όπως αποδεικνύεται) του κύριου Κοτρώτσου για τη διάσωση των “Αποκαλύψεων” ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι μισθοί των εργαζομένων καταβλήθηκαν με καθυστέρηση. Τον Σεπτέμβρη η περίοδος αναμονής επιμηκύνθηκε και από τον Οκτώβρη... μην τον είδατε τον μισθό σας!

Εχουμε φτάσει στον Απρίλη και η κατάσταση έχει ως εξής:
-Οι δημοσιογράφοι είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβρη
-Οι διοικητικοί από τον Νοέμβρη
-Οι τεχνικοί από τον Δεκέμβρη

Ολο αυτό το διάστημα ο εκδότης της εφημερίδας επικαλούνταν δάνεια που προσπαθούσε να εξασφαλίσει και επενδυτές που τάχα θα έβαζαν χρήματα για να σωθεί η εφημερίδα, και ζητούσε από τους εργαζομένους να κάνουν υπομονή. «Μέχρι τις γιορτές (τις περασμένες!) θα φτιάξουν τα πράγματα». «Να μπει ο καινούργιος χρόνος και όλα θα τακτοποιηθούν». «Ως τον Μάρτη κάτι θα γίνει, κάντε λιγάκι υπομονή». Λόγια, λόγια, λόγια...

Και οι εργαζόμενοι έκαναν υπομονή (και κάνουν). Και ήρθαν κι άλλοι να δουλέψουν. Άνεργοι από την «Απογευματινή» κι από το «Veto». Εβαλαν πλάτη κι αυτοί. Γιατί στο δίλημμα ανεργία ή απληρωσιά, επέλεγαν το δεύτερο (αλήθεια, υπάρχει πλέον δικαίωμα επιλογής;). Αυτό εξάλλου ήταν και το ισχυρότερο επιχείρημα του εργοδότη: Προτιμάς να είσαι άνεργος; Κάτσε εδώ και κάποια στιγμή θα πληρωθείς.

Ώσπου φτάσαμε στην προηγούμενη εβδομάδα, οπότε ο κύριος Κοτρώτσος ανακοίνωσε ότι ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ζητώντας παράλληλα (αν είναι δυνατόν!) από τους εργαζόμενους να (ξανα)βάλουν πλάτη για να βγουν ακόμα δυο φύλλα της εφημερίδας. Κατά την προσφιλή του τακτική, έδωσε ακόμα μια ελπίδα, ότι την τελευταία στιγμή ίσως κάποιος επενδυτής βάλει τελικά το χέρι στην τσέπη για να σωθούν οι «Αποκαλύψεις». Επίσης έδωσε και μια... εναλλακτική σε όσους (λίγους) είναι στο μισθολόγιο: Να υπογράψουν καταγγελία σύμβασης για να εξασφαλίσουν ταμείο ανεργίας!!!

Η πραγματική εικόνα της κατάστασης είναι η εξής: Περισσότεροι από ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ θα προστεθούν τις προσεχείς ημέρες στον μακροσκελή κατάλογο των ανέργων, άνθρωποι που στήριξαν με την εμπειρία, τη δουλειά και πάνω απ' όλα με το ΦΙΛΟΤΙΜΟ τους το εκδοτικό εγχείρημα του κύριου Κοτρώτσου και του κύριου Κατσώνη.

Και τώρα ο κύριος Κοτρώτσος αναρωτιέται (ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ) γιατί κάποιοι από αυτούς «τόλμησαν» να κάνουν ομαδική καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Οι εργαζόμενοι από τη μεριά τους αναρωτιούνται πού βρίσκονται άραγε τα Σωματεία τους, πώς μπορεί ο κάθε Κοτρώτσος να βγάζει ανενόχλητος μια εφημερίδα για να εξυπηρετήσει τις όποιες φιλοδοξίες του βασιζόμενος στην απλήρωτη και μαύρη εργασία τους και μια μέρα να τους ανακοινώνει ελαφρά τη καρδία «δυστυχώς επτωχεύσατε». 
 

Κάποιοι από τους απλήρωτους εργαζόμενους στις "Αποκαλύψεις"

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΣΜΕΔ: Να σταματήσουμε τον κατήφορο που οδηγεί στον εργασιακό μεσαίωνα

Ανακοίνωση του Συλλόγου Μεταφραστών, Επιμελητών, Διορθωτών (ΣΜΕΔ)
 

     Τα ελληνικά ΜΜΕ βρίσκονται στη δίνη της κρίσης εδώ και πολύ καιρό. Η πίεση που υφίστανται δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομική ύφεση, αλλά με επιλογές πολλών ετών, από την εποχή των παχιών αγελάδων και της επενδυτικής ευφορίας. Η μετατροπή των εφημερίδων και των περιοδικών σε περιτύλιγμα για εναλλακτικά δίκτυα πώλησης προϊόντων, η υποβάθμιση (έως και εξαφάνιση σε κάποιες περιπτώσεις) της δημοσιογραφικής δουλειάς, η ομογενοποίηση της θεματολογίας και ο αποκλεισμός ολόκληρων τομέων της κοινωνικής ζωής από την ύλη τους, η πλήρης υποταγή στα συμφέροντα των ιδιοκτητών, η απόλυτη κατάλυση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας από τις «διαφημιστικές ανάγκες», και κυρίως η νομιμοποίηση όλων των παραπάνω στο μυαλό εργαζομένων και κοινού ως εξελίξεων που οδηγούν στην ωρίμανση του κλάδου, ήταν φανερό ότι αργά ή γρήγορα θα οδηγούσαν στο σπάσιμο της φούσκας που είχε δημιουργηθεί. Η έλευση των νέων μέσων, των ειδησεογραφικών σάιτ, των κάθε είδους μπλογκ, ακόμη και της «δημοσιογραφίας των πολιτών», ήρθε να επιταχύνει τις εξελίξεις. Η οικονομική κρίση, με τη σειρά της, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την αναδιάρθρωση του κλάδου και «ευκαιρία» των ιδιοκτητών ΜΜΕ να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους και να κάνουν το προϊόν τους ξανά κερδοφόρο, σε βάρος φυσικά και των εργαζόμενων και της ενημέρωσης.

      Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και στον ίδιο τον αριθμό των θέσεων εργασίας, ξεκίνησε με συντονισμένο τρόπο από το 2010. Αρχικά είχαμε τις αναλύσεις περί υπερκορεσμού του κλάδου, καθώς είχε περισσότερα έντυπα, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις από όσα μπορεί να αντέξει η αγορά (φυσικά, καμιά κουβέντα για το ποιος δημιούργησε αυτόν τον κορεσμό, ποιος και πόσο επωφελήθηκε, ποιος πρέπει να επιβαρυνθεί με το κόστος της «αναδιάρθρωσης»). Κοινή συνισταμένη: όσο επώδυνο κι αν είναι (για τους εργαζόμενους) τα ΜΜΕ θα μειωθούν κατά 50%.



      Ακολούθησαν οι πρώτες αμφισβητήσεις των συλλογικών συμβάσεων, οι μαζικές απολύσεις (π.χ. με αφορμή τη μετατροπή του «Βήματος» σε ηλεκτρονική εφημερίδα), η πίεση για υπογραφή ατομικών συμβάσεων (ΣΚΑΪ και Αττικές Εκδόσεις), οι απολύσεις συνδικαλιστών (π.χ. σε Best, Αττικές Εκδόσεις, ΙΜΑΚΟ). Την ίδια ώρα, οι ενώσεις ιδιοκτητών ΜΜΕ, αξιοποιώντας τη θεσμική και πολιτική στήριξη που τους παρέχει η κυβέρνηση, αρνούνται την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων και πιέζουν για μειώσεις μισθών χωρίς καν να προβάλλουν ως αντάλλαγμα την αναστολή των απολύσεων.

      Τελευταίο επεισόδιο στο υπό εξέλιξη σίριαλ, το μπαράζ απολύσεων σε Αττικές Εκδόσεις, ΙΜΑΚΟ, ΣΚΑΪ, SportDay, ANT1, αλλά και οι δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις Αττικές Εκδόσεις, καθώς και η προκήρυξη 4ήμερης απεργίας από όλα τα σωματεία του Τύπου για τις 7-10 Απριλίου.

      Μεταξύ όσων έχουν απολυθεί το τελευταίο διάστημα βρίσκονται και πολλοί «άμεσοι» συνάδελφοί μας, επιμελητές-διορθωτές. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις (όπως αυτή της ΙΜΑΚΟ) που το τμήμα διόρθωσης συρρικνώνεται σε τέτοιο βαθμό ώστε να αμφισβητείται η ίδια η ύπαρξη της εν λόγω ειδικότητας στο μέλλον. Είναι βέβαιο ότι οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ θα προτιμούσαν έντυπα που θα βγαίνουν με υποτυπώδη ή καθόλου διόρθωση (άλλωστε αυτό συμβαίνει ήδη εν πολλοίς στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες), καθώς και διορθωτές που δεν θα ακολουθούν τις μισθολογικές αυξήσεις των συναδέλφων τους. Θεωρούν ότι η πείρα και η γνώση που έχουν οι επί πολλά έτη διορθωτές στα έντυπά τους δεν έχει καμία ιδιαίτερη αξία, και γι’ αυτό μπορούν ανά πάσα στιγμή να αντικαθίστανται από νεότερους, φθηνότερους, πιο ευέλικτους εργαζόμενους. Θύματα αυτής της επιλογής είναι οι ίδιοι οι διορθωτές (απολυμένοι ή υπό «αναδιάρθρωση»), ο κλάδος μας συνολικά, αλλά και …τα μάτια των αναγνωστών.

      Ο ΣΜΕΔ τάσσεται αυτονόητα αλληλέγγυος προς τους εργαζόμενους που έχουν χάσει τη δουλειά τους, στηρίζει τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται συνολικά αλλά και σε επιμέρους χώρους εργασίας, και συμμερίζεται το αίτημα για μεγαλύτερο οριζόντιο συντονισμό των αγώνων. Είναι άλλωστε προφανές ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή και ότι ο τωρινός κατήφορος δεν θα σταματήσει παρά μόνο αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το επιβάλουμε.

-----

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Μεταφραστών, Επιμελητών & Διορθωτών